Velkommen indenfor hos Gitte & Steen. 

De har bygget deres nye hus med det formål at have tid til at nyde livet.

Om projektet

Gitte og Steen i Gårslev ved Børkop, som har bygget deres nye hus med det formål at have tid til at nyde livet. De er begge ved at være der i livet, hvor der er bidraget godt og grundigt til arbejdsmarkedet, og nu skal der være mere tid til at slappe af, nyde børnebørnene og det sociale netværk, som parret har skabt sig sammen.

Ja, det skulle jo egentlig bare have været et sommerhus…

Sådan starter Gitte og Steen deres fortælling om, hvordan de er havnet i Gårslev. De ville sælge deres hjem i Lunderskov og bygge et muret sommerhus ved vandet, som de kunne bo i hele året.

”Men vi blev bange for, at der blev for stille om vinteren. Det er vi alt for sociale til!”

… Og så hørte de om grundene i Gårslev. Den lille by nær Børkop ved Vejle tiltalte dem, og de ledige grunde lå højt, med god udsigt over landskabet og kun 5 minutter til stranden.

Lige pludselig fangede bordet

”Vi var ude og se på grunden, da en bil kørte langsomt forbi. Personerne i bilen kiggede på en måde, der fik mig til at sige til Steen, at de også var interesseret i grunden. De stoppede bilen og spurgte venligt om vi havde købt grunden. Der kunne vi mærke, at vi gerne ville have den, så Steen udbrød bare JA! – hvorefter familien i bilen smilede stort og sagde: Jamen så bliver vi jo naboer! Så det var egentlig naboerne, der solgte os grunden, og det er vi glade for”, fortæller Gitte med et stort grin.

Hvad var det for et hus I ønskede Jer?

”Huset skulle kunne rumme den livsstil, vi ønsker os for det næste kapitel i vores liv. Vi arbejder endnu. Gitte endda mange timer i ugen, som chef i Kolding Kommune. Vi vil kunne slappe af, når vi har fri. Og når vi ikke arbejder længere, vil vi fylde vores liv med masser af kvalitetsindhold. Steen vil gerne fiske og vi vil gerne spille golf sammen.

Derfor var første krav til huset, at der skulle være et minimum af vedligehold, og det skulle rumme det vi elsker: At slappe af og være sociale.

Der er aldrig noget der er helt vedligeholdelsesfrit, men vi kan planlægge os ud af meget.

Rengøring skal være så nemt som muligt

Mens vi står og taler sammen i haven, er der pludselig noget der pusler om vores fødderne. Det er robotplæneklipperen, der lige er henne og snuse. Den vender hurtigt rundt og fortsætter sit arbejde.

”Her i haven sørger Robert for at der er pænt, og indenfor har vi ansat Roberta. Ja, altså robotstøvsugeren. Både huset og haven er gennemtænkt i detaljer, så de to kan gøre deres arbejde uforstyrret. Vi skal ikke komme hjem efter en lang arbejdsdag, og have dårlig samvittighed over, at der trænger til at blive støvsuget eller slået græs. Når vi kommer hjem, vil vi kunne sætte os og slappe af, eller lave dét, vi har lyst til.”

Hvilke valg har I truffet omkring indretningen af huset?

Hvis jeres mål har været mest mulig tid til afslapning, socialt samvær og fritid, hvordan har I så tænkt det ind i indretningen af huset?

Steen og Gitte fremhæver fire ting:

  1. Praktisk indretning
  2. Indrettet til OS
  3. Masser af plads til gæster
  4. Uderum

Praktisk indretning

Hvis du lægger mærke til det, er her meget få døre. Kun ind til værelser og bryggers. Ellers er her åbent og barrierefrit. Det giver en åben oplevelse og det gør det lettere for robotstøvsugeren ”Roberta” at tulre rundt i hjemmet.

Der står også meget lidt på gulvet. Faktisk kun møblerne. Det gør det også meget lettere at holde rent. Alle vinduer, bortset fra i værelserne, går helt ned til gulvet. Det giver et enormt dejligt lysindfald, og vi slipper for ”tingeltangel” og støv i karmene. Det tager Roberta på sin runde.

Huset er indrettet til OS

Har du set Steen’s værelse? Spørger Gitte. Hun peger ind i ét af værelserne, der er indrettet som slyngelstue med vinkøleskab, kæmpe vintønde og en reol som enhver kreativ bartender ville gnide sig i hænderne over.

Hvilket værelse er så dit? Spørger vi Gitte, som slår ud med hånden i det store flotte køkken: Dét her! Siger hun stolt. Køkkenet er mit domæne. Jeg er uddannet i køkken, og min måde at slappe af på er at lave lækker mad til vores familie og venner.

Alt er gennemtænkt i køkkenet. Kogeøen er enorm, fordi der skal være plads til at bage. ”Jeg glæder mig sådan til jul”, griner Gitte. Det er sjovt nok ikke særligt svært at forestille sig to kvadratmeter brunkagedej rullet ud på stenbordpladen.

Taget i betragtning, at køkkenet her i huset er en legeplads, er der forbavsende ryddeligt. Steen trykker diskret på en skabslåge, og afslører indgangen til et stort viktualierum, der indeholder alt hvad hjertet kan begære af køkkenapparater og mad til en hær.

Masser af plads til gæster

Køkkenet er rummeligt og har skrålofter, der giver en øget fornemmelse af rum. Her kan nemt sidde 16-18 mennesker og spise. Alligevel føles det intimt, selvom det kun er Gitte og Steen ved spisebordet. Det er noget i indretningen og farverne i køkkenet. Køkkenmodulerne på væggene er en flot olivengrøn med messinggreb. Kogeøen har fronter i varmt, naturligt træ.

Vi holder indflytterfest på lørdag, fortæller de. Dér skal vi dog sidde ude i garagen. Den har vi fået indrettet, så den også kan fungere som en gildesal, når vi har mange gæster. Vi går ud i den dobbelte garage, der har to brede automatiske porte, der åbner op mod øst. Egentlig er de jo beregnet til bilerne, men de dage, hvor garagen er gildesal, giver det gæsterne et smukt udsyn over landskabet ned mod Vejle Fjord.

Uderum og udsyn

Grunden i Gårslev ligger højt og giver et smukt udsyn over landskabet. Både Gitte og Steen elsker at opholde sig udenfor. Ikke for at arbejde i haven, men for at nyde. ”Her kan vi sidde og nyde en kop kaffe og tale sammen.”

Hele vejen rundt om huset ligger mørke, rektangulære fliser. Indretningen giver oplevelsen af, at det er én stor terrasse, med en masse hyggekroge. Der er en krog til enhver lejlighed: Morgenkaffen, udendørs frokost, et eftermiddagshvil, regnvejrshygge og grillkomsammen.

Fra stort set alle krogene er der mulighed for at stille blikket på uendeligt, uden at det bliver forstyrret. Det skinner igennem, at der er en stor lyst til bare at være og slappe af.

”Og så er der alligevel god kontakt til naboerne”, siger Steen og peger ned gennem haverne i det nye kvarter. Gitte og Steens hus ligger øverst på gaden, og herfra kan de holde øje med naboerne, og om der er projekter, de kan hjælpe med. Eller… Det lyder mere som om der på gaden bliver holdt øje med lejligheder til at samles om hyggen. ”Vi skal have sat en skibsklokke op hér”, siger Steen og peger på søjlen der bærer taget på den overdækkede terrasse. ”Så kan vi lige ringe på klokken, når der er øl.. Eller når kagen er færdig”.

Hvorfor valgte I at bygge med Alterna Huse?

Gitte og Steen kigger på hinanden og griner. ”Det var faktisk ikke vores første valg” fortæller de.

Hvorfor det alligevel blev Alterna Huse der fik opgaven kan du læse i den næste artikel.

Gå til næste artikel

Tillykke med huset

Tillykke med huset

Endelig kom dagen for Sandy og døtrene. Solen skinner fra en smuk, blå forårshimmel.Flaget står i...

Plads til liv

Plads til liv

Der skal være plads til liv, fællesskab og masser af opbevaring. Det var blot nogle af Sandy's...

Huset på Als

Huset på Als

Kan man bygge et hus som ung og helt uerfaren? Ja, det kan man! I hvert fald hvis du spørger...