30 års jubilæum hos Alterna Huse.
I 1991, da han startede hos os, blev virksomheden drevet fra privaten, og lageret med byggematerialer var en gammel stald. Der var 4 personer i virksomheden: Lorens, Dres, en murer og så Hans Jørgen som tømrer..
Hvad er der sket med husbyggeriet på 30 år?
Torsdag d. 18. marts fejrer vi, at Hans Jørgen har været hos os i 30 år.
I 1991, da han startede hos os, blev virksomheden drevet fra privaten, og lageret med byggematerialer var en gammel stald. Der var 4 personer i virksomheden: Lorens, Dres, en murer og så Hans Jørgen som tømrer.
“Ja, og så var der også Lorens’ nabo, som var ansat nogle timer om ugen til at sælge. Dengang var et hus et hus, og der skulle være fire vægge og et godt tag over hovedet, og så skulle det bare være godt håndværk, man kunne stole på. Det krævede ikke den store salgsstyrke.”
Vi har sat os ned med en kop kaffe, for at tale om, hvordan 30 år i det samme job føles, særligt set i lyset af den udvikling, som helt naturligt sker over så lang en periode.
Kan du nævne tre ting, der har ændret sig markant over de 30 år?
“Bygherrerne er blevet yngre”
Hans Jørgen griner, da han siger det, og indrømmer at det nok også hænger sammen med, at han i mellemtiden er blevet 30 år ældre.
“Da jeg startede som lærling, var bygherren typisk væsentligt ældre. Ikke bare ældre end mig, men også ældre end bygherren er i dag. I dag har vi førstegangskøbere, der stort set har samme alder, som jeg selv havde den gang. Det har ændret sig. De unge i dag har flere muligheder og de prioriterer anderledes. De ved hvordan de vil indrette sig. De vælger løsninger, der i så høj grad som overhovedet muligt er vedligeholdelsesfrie, så de kan bruge tiden på noget, der er vigtigere. Huset er ikke bare en praktisk løsning, men derimod en personlig ramme om familiens liv.”
Husene er blevet mere personlige
“For 30 år siden byggede vi typehuse. Det var mere enkelt og simpelt, og når familien rykkede ind, tilpassede de sig rammerne. I dag er husene langt mere personlige, og det gør arbejdet mere udfordrende og interessant.
Det er altid spændende at få lov til at møde de kommende beboere, når de besøger huset under opførelsen. De er meget nysgerrige, vil vide, hvad der foregår, og hvorfor vi gør tingene som vi gør. De ønsker virkelig at være en del af processen. Vi bygger ikke bare deres hus – vi skaber deres hjem, og familien vil gerne tage del i det.
Det gør det også mere spændende, at de stiller krav. Vi oplever at flere og flere vælger at have en ekstern byggekonsulent tilknyttet. Det er for mig et signal om, hvor vigtigt det arbejde vi udfører er for kunden. Jeg kan rigtigt godt lide det tætte samarbejde med bygherren i processen, noget som vi lægger stor vægt på hos Alterna Huse. At der er en tredjepart med i processen, som står mellem os og bygherren gør selvfølgelig afstanden lidt større, men det giver en anden dimension i samarbejdet, og det bliver det ikke mindre spændende af.
Håndværket er blevet vigtigere
På 30 år er der sket et paradigmeskift i husbranchen. Tilbage i 1991 skulle et hus primært beskytte beboerne. I dag er vi langt mere bevidste om, hvordan vi mennesker påvirker miljøet gennem vores livsstil. Derfor skal husene i dag ikke blot beskytte beboerne, men også det omgivende miljø.
Der er langt større fokus på de materialer der anvendes, og i alt hvad vi gør, skal vi også tænke energieffektivt og miljøbevidst. Det stiller langt større krav til både håndværket og håndværkerne. Det gør jobbet mere spændende, at jeg gennem et praktisk håndværk kan skabe noget som gør en forskel. Noget som andre mennesker drømmer om at leve i, fortæller Hans Jørgen.
Som et del af jobbet som tømrer, har Hans Jørgen også ansvaret for oplæringen af lærlinge. “Det er mit ansvar at den erfaring, jeg har opsamlet over de seneste 30 år bliver omsat til et praktisk og sikkert virke for lærlingene. De skal lære af min erfaring. Omvendt giver de også mig noget. Det er altid interessant at lytte til deres tanker og idéer til håndværket. De kommer ofte lige fra skolen, og har en masse nyt med sig. Det skal vi huske at lytte til”, siger Hans Jørgen. Han minder også om, hvor vigtigt det er i den rolle, at gå foran som det gode eksempel, og sætte de rammer der gør, at lærlingene bliver til gode håndværkere. “Man skal kunne sætte rammer og håndtere at være lidt hård, så længe intentionen er løfte lærlingen på en god måde”.
30 år kan føles som ganske kort tid
Når vi antyder, at 30 år er lang tid, er Hans Jørgen lige præcis så uimponeret, som kun en Sønderjyde kan være.
“Det føles ikke som lang tid”, siger han. Hvis man arbejder med noget, man er glad for og føler, at man er god til, har gode kolleger og et godt arbejdsmiljø at være i, så tager den ene dag den anden. Livet bliver lidt lettere. “Det er det jeg gerne vil give videre. Både til mine børn og til de lærlinge, jeg arbejder sammen med: Find et job, du føler du er god til, og som gør dig glad. Så bliver det hele meget lettere og sjovere.”
Tak for din indsats, Hans Jørgen!
Tak fordi du gennem 30 år har været med til at forme og udvikle Alterna huse og sikre, at vi altid lever op til vores værdier.
Tak fordi du bidrager til det gode og positive arbejdsmiljø, som gør at dine kolleger – lige som du – har noget godt at møde ind til hver morgen. Det er grundlaget for, at vi kan gøre en positiv forskel for vores kunder.
Vi ville gerne have holdt en stor fest for dig, og fejret dig som du fortjener. Det har du til gode. Til gengæld har vi sendt alle kollegerne afsted med en pose rundstykker til hver, så de også kan være med til at fejre ude på byggepladserne.
Tillykke til Camilla
Jeg tager gerne 15 år mere. Sådan siger Camilla, der tirsdag d. 1. marts fejrede jubilæum. I 15 år...
Jens Peders 25 års jubilæum
Hvad er hemmeligheden bag at have det samme job i 25 år? "At man lader være med at sige op!"...