Kan man som helt ung familie vælge at bygge et nyt hus, uden at sætte sig i al for stor gæld?

Hvis du spørger Signe og Kenneth i Augustenborg, er svaret ja. De har nemlig gjort det. 

(Artiklen fortsætter under billedet)

nyt hus til unge

Signe, Kenneth og lille Matheo har budt indenfor til en kop kaffe i familiens nye Alterna Hus, for at fortælle om, hvordan de valgte at prioritere, da de sammen skulle skabe familiens fælles hjem for de næste mange år.

Planlægningen af det første hjem

Vi boede sammen i en lejlighed i Sønderborg, og vidste at vi havde nået det stadie, hvor vi skulle begynde at tænke mere langsigtet. Vi ville gerne have børn, og vi gjorde os mange overvejelser omkring, hvordan vi skulle skabe familiens første hjem.

Som unge ”nybegyndere” havde ingen af os store opsparinger eller friværdi i et hus. Kenneth er håndværker og Signe arbejder i butik. Den nemme løsning ville være at finde en ejerlejlighed eller et ældre og billigere hus, som vi kunne sætte i stand. Det kunne vi realisere uden den store opsparing.

Men var det egentlig det, vi ville?

Vi havde ikke pengene. Men vi havde tiden og viljen.

Vi talte meget om, hvad vi ville bruge vores tid på. Hvilke værdier var vigtige for os, og hvad ville vi gerne kunne tilbyde vores børn?

Vi blev mere og mere sikre på, at det vi allerhelst ville var, at bygge et helt nyt hus. Vi var også enige om, at vi ikke ville sætte os i gæld eller låse os selv fast i en økonomisk spændetrøje.

Så vi gav os til at regne på det. Hvad ville det kræve af os, at få råd til at bygge nyt?

Vi regnede os frem til, at hvis vi i halvandet år undlod at bruge penge på andet end det mest nødvendige, så ville vi kunne få råd til vores drømmehus. Vi kunne sagtens skrue ned for forbruget, uden at gå på kompromis med livskvalitet og kærestetiden, og nu – set i bakspejlet – så har vi jo slet ikke manglet noget. Tvært imod har vi fået noget: Den fælles oplevelse af, at vi sammen kan nå vores mål. Og det har gjort os stærkere sammen.

Med målet i sigte…

Midt i processen gik det op for os, at vi faktisk kunne begynde at skimte målet. Det var en kæmpe motivationsfaktor. Nu begyndte vi på selve planlægningsfasen. Vi kiggede på huse hos flere forskellige byggefirmaer.

Hvorfor Alterna Huse?
Valget faldt på Alterna Huse, fordi vi havde oplevelsen af, at de lyttede til os. De prøvede ikke at sælge os en hel masse. De havde respekt for vores situation.
De brugte tiden på os, selvom vi havde sagt, at vi ikke havde travlt. Vi havde en ide om, at vi skulle i gang i ’19, men det var vigtigt for os, at vi var i mål rent økonomisk, før vi gik i gang, og det havde de stor forståelse for.

Vi fik også lov at være med i selve processen. Kenneths håndværksmæssige baggrund gjorde, at vi selv kunne byde ind, fx da vi på et tidspunkt havde et ønske om at bruge en anden type spots i loftet – og samtidig skulle bruge endnu flere. Det kunne hurtigt have kostet ekstra, men fordi vi selv kunne tage os af det, løste vi i fællesskab opgaven, uden at det kom til at koste ekstra.

Det var helt bestemt en positiv oplevelse, at vi ikke bare var ”tilskuere”, men følte os som en del af processen.

Der skulle dog pludselig løbes lidt stærkere…

I julen 2018 får parret en gave. Signe er gravid, og dermed går husdrømmene fra planlægningsfasen til realiseringsfasen. Undervejs i forløbet opdager de dog, at der er skimmelsvamp i lejligheden, og af hensyn til deres ufødte barn, vælger de at flytte ud af lejligheden, selvom der fortsat er nogle måneder, til huset står helt færdig.

Det kunne nemt være blevet en stresset situation. Højgravid og boligløs. Men så øjnede mormor en mulighed. Hun bød parret indenfor i sit hjem, som ligger i ganske kort afstand fra det nye hus i Augustenborg, og da lille Matheo blev født d. 27. august, kunne hun få lov til at være helt tæt på sit lille barnebarn, i de første måneder af hans liv.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Nyt hus til unge - køkkenet i augustenborg

”Vi føler vi har købt tiden til vores børn”

Sådan ser Signe og Kenneth på det i dag. Det havde været nemmere at købe et ældre hus, og brugt tiden til vi skulle have børn, på at sætte det i stand til at flytte ind. Men der vil jo altid være arbejde ved at have et ældre hus.

”Ved at spare i halvandet år, fik vi råd til at bygge det hus vi drømte om, uden at skulle sætte os i en alt for stor gæld. Det er en rigtig fornuftig økonomisk løsning. Vi føler, at vi – ved at spare sammen – har købt tiden til at se vores børn vokse op, uden at vi skal bruge unødig tid på at holde huset ved lige. Nu får vores børn en godt og solidt barndomshjem, og når huset når den alder, hvor vi skal til at bruge mere tid på vedligehold, så har børnene en alder, hvor de gerne vil være lidt uden deres forældre også.

Og så er bonussen, at vi er gældfri når børnene flytter hjemmefra. Det kommer også til at betyde noget for vores liv til den tid.

Vores budskab til andre unge, som skal til at stifte familie og hjem er, at med vilje og fornuft, kan man sagtens bygge et nyt hus, uden at sætte sig i en gæld, der kommer til at være en økonomisk spændetrøje.

Det kræver lidt tid og lidt vilje, men det betaler sig tilbage i den anden ende.”

Nyt hus til unge - udsigt fra stuen til marker

Her fra det lyse hjørne i stuen kan Matheo lege og samtidig have udsyn til køerne som går på marken, lige på den anden side af skellet.

Nyt hus til unge

I det ene af husets tre værelser, har Kenneth indrettet kontor.

Fra soveværelset går man igennem WalkIn til husets store badeværelse. Signe og Kenneth valgte en åben løsning, for at skabe fornemmelsen af mere plads. I stedet for en dør ind til rummet, er der låger for skabene.

I haven er der indrettet masser af rum og plads til at leg og samvær, og da familiens grund støder op til en mark med køer, kan Matheo også få sig en snak med de firbenede

Nyt hus til unge 2
nyt hus til unge - grundplan

Seneste indlæg

Kategorier